Covid-19 Kapsamında Federasyonumuzun Basın Açıklması

İçişleri Bakanlığının , 17.03.2020 tarihli genelgesiyle spor merkezleri ikinci bir emre kadar kapanmıştı. Türkiye çapında, resmi rakamlara göre 7000 ‘nin üstünde Spor Kulübü , Vücut Geliştirme – Fitness Merkezi ve stüdyo bulunmaktadır. Fitness antrenmanları partnersiz ve bireysel olarak gerçekleştiğinden kişilerin birbirleri ile temasları yoktur.

Spor ve egzersiz yapmak, kişiye vücut sağlığı yönünden, fiziksel ve fizyolojik sayısız katkı sağlayarak, solunum sistemini düzenler. Bu sayede yeterli oksijenin vücuda alınabilmesi ve etkili bir şekilde tüm organlara, dokulara ve hücrelere ulaşması sağlanır. Özellikle bugünlerde ihtiyaç duyduğumuz bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Yaşanan Pandemi sürecinde, hareket etmenin toplumsal önemi, yarar ve faydaları herkes tarafından anlaşıldı..

Deloitte’un raporuna göre, Avrupa’da fitness pazarı 27,2 milyar Euro’luk büyüklüğe sahip. Türkiye, fitness sektöründe 48 ülke arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri. Türkiye’de pazarın ölçülebilir büyüklüğü 823 milyon Euro’ya ulaşmış durumda . Sektörün bu dönemde nerdeyse yok olmakla karşı karşıya kaldığını görmekteyiz. Çoğunluğu AVM lerde ve cadde üstünde olan işletmeler, büyük oranlı metrekarelere sahip olması sebebiyle, oldukça yüksek kira ödemektedirler. Sürecin uzaması halinde kapalı olan Vücut Geliştirme – Fitness Merkezi ve stüdyoların kira yükünün altından kalkamayacağını belirtmek isterim.

Spor kulüpleri, Vücut Geliştirme – Fitness Merkezi ve stüdyoların açılması konusunda süreç uzarsa, artan maliyetlerin yönetilmesi güçleşecek. SGK ödemeleri, gelir vergileri, stopaj , elektrik ve su faturaları birikmiş olup, ciddi sorunlar teşkil etmektedir. Salon işletmecileri ve bu işletmelerde çalışan insanların , salon kiraları yanında , ev kiraları , yiyecek/içecek masrafları da düşünüldüğünde sıfır gelirle baş edileceğinin pek mümkün olmadığı görülmektedir.

Fitness ve sağlık sektöründe çok yüksek ölçekli yatırımlar olmasına rağmen, KOSGEP desteklerinden faydalanamıyorlar. Sağlıkta ve gıdada KDV oranları %8 iken, direkt olarak halk sağlığını ilgilendirmesine rağmen , spor salonu ve işletmelerin KDV oranları %18 olarak devam etmektedir. işletmecilere faizsiz uzun vadeli kredi imkanları sunulmalı, kısa çalışma ödeneğinde prim gün sayısına bakılmamalı.

Fitness sektörü, büyük yatırımlar yapılarak açılan tesislerin dışında, ekipman tedarikçisinden, sporcu gıdalarına, eğitim şirketlerinden, görsel yayıncılara kadar büyük bir yelpazeye sahiptir.

Şu an için geliri olmayan salon işletmecileri ile kendini geliştirmiş antrenörlerimizin ekmek parası için meslek değiştirmeleri ve farklı iş alanlarına yönelmeleri kaçınılamaz hale gelecektir. AVM lerin, berber ve kuaförlerin açıldığı bu ortamda, pandemi riskine karşı gerekli kriterlerin belirlenerek tesislerimizin kontrollü ve kademeli olarak açılmasını hükümetimizden talep etmekteyiz.

Normale dönüş sürecinde;

-Kademeli geçiş olacaksa , illerin vaka ve ölüm oranları dikkate alınması

-Dezenfektan işlemlerinin sık sık tekrar edilmesi işletmeleri maddi açıdan yoracaktır , devlet ve belediyelerin bu konuda destek vermesi,

-Yaş grupları dikkate alınmalı , kronik hastalığı olanlar takip edilmesi,

-Salon içerisinde görev yapan antrenör ve personelin enfekte olmamaları için gerekli sağlık önlemlerinin alınması vb, gerekecektir.

Federasyon olarak, Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlığımızın öngördüğü tüm covid -19 önlemlerini dikkate alarak, üyelerin sağlığını korumak ve bulaşımı engellemek adına bir çalışma yaptık.

SPOR KULÜPLERİ, VÜCUT GEİŞTİRME – FİTNESS MERKEZLERİ VE STÜDYOLARIN YENİDEN HİZMETE AÇILMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUS VE ÖNLEMLER;

1. Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlıklarımız tarafından verilen tavsiyelere harfiyen uyulması,

2. Sporcu , üye ya da müşterilerin antrenmanlarının randevu sistemi ile belirlenmesi,

– Çalışma günleri belirlenirken, isim ve soy isimlere göre üyelerin gruplara ayrılması ,

– Bu sayede herhangi bir üyenin enfekte olması durumunda, kişinin hangi kişilerle temasta bulunduğu kolayca tespit edilecektir

-Her üyenin haftanın en fazla üç günü salona gelmesinin sağlanması,

-Salonun yüz ölçümü(m2) dikkate alınarak üye sayısnın beirlenmesi

-Diğer grup antrenmana başlamadan önce yarım saat dezenfektan işlemlerinin gerçekleşmesi,

-Salon içi ve kişisel hijyen konusunda eğitmenler ve üyelerin eğitilmesi,

3. Çalışma sürelerinin 60 dakika ile sınırlandırılması,

4. Islak zemin olan duş, spa, sauna, havuz, hamam gibi bölümlerin kullanılmaması ,

5. Girişlerde temassız geçiş sağlanması (barkod sistemi),

6. Girişlerde temassız ateş ölçerle kontrol yapılması,

7. Girişlerde virüs, bakteri vs. engellemek amacıyla, ayakkabı tabanı dezenfektan havuzu yada antivüritik dezenfeksiyon kabini kullanılması ,

8. Dışarıda giyilen spor ayakkabı ile egzersiz yapılmaması,

9. Sosyal mesafenin salon içinde 10-15 metrekare olması.

10. Aletlerin yönünün cam veya duvara dönük olmasına dikkat edilmesi

11. Antrenman esnasında siperlik takılması,

12. Antrenman esnasında dayanıklı iş eldiveni

12. Nakit para yerine temassız kart kullanılması,

13. Belli aralıklarla salon, tesis veya stüdyonun tamamının dezenfektasyonu, (günlük -haftalık – aylık)

14. Spor ekipmanları, alet ve malzemeleri arasında sosyal mesafe bırakılması,

15. Havalandırma sisteminin filtrasyonu ile yeterli havalandırmayı sağlayıp, ozon makineleriyle hijyenik ve temiz hava kalitesinin arttırılması,

16. Antrenman ve çalışma sırasında havlu kullanımının zorunlu olması,

17. Antrenman ve çalışma sonrasında, her alet, makine ve ekipmanın sporcu, kullanan üye ya da personel tarafından dezenfekte edilmesi,

18. Soyunma odalarının birer birer kullanılması,

19. Hijyen kurallarının sağlanması hususunda, denetleme ve şikayet mekanizması kurulması,

Ülkemiz ve camiamız adına, dünya genelinde devam eden korona virüs krizinin üstesinden hep birlikte geleceğimize inanıyor ve en kısa zamanda tesislerimizin kontrollü ve kademeli biçiminde açılıp çarkların dönmesini ümit ediyoruz.

Niyazi Kurt
Türkiye Vücut Gelistirme Fitness Ve Bilek Güresi Federasyonu Baskani